یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب طی نشست خبری ضمن اشاره به فعالیت های این دانشگاه، از فقر فرهنگی در کشور، پیگیری ماجرای امام موسی صدر و ضرورت معرفی نخبگان جهان اسلام سخن گفت.

به گزارش مرکز خبر حوزه، حجت الاسلام والمسلمین سید ابوالحسن نواب، در این نشست که امروز در محل دانشگاه ادیان و مذاهب در قم برگزار شد گفت: ارتباط رسانه ها با قم باید فعال باشد و قم را باز شناسی کنند، زیرا در سه دهه گذشته تحولات بزرگی در قم رخ داده است.

وی افزود: هنوز مراکز تولید علم و نواندیشی دینی در قم به خوبی معرفی نشده است و فعالیت‌هایشان منعکس نشده است.

* مقایسه تولیدات علمی بین حوزه و دانشگاه

رییس دانشگاه ادیان و مذاهب با بیان این که تعداد طلاب قم برابر با یکصدم تعداد دانشجویان کشور است گفت: با این حال تولیدات علمی در قم با تولیدات دانشگاهی برابری می‌کند.

وی با اشاره به نهادها و مؤسسات آموزشی و پژوهشی مانند جامعةالمصطفی، باقرالعلوم، امام خمینی، اسراء و دارالحدیث در قم، ابراز داشت: شایسته است که تولیدات این مراکز از سوی رسانه‌ها معرفی شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین نواب، دانشگاه ادیان و مذاهب را برخاسته از نیازهای زمان و ضرورت‌ها در عرصه ارتباط ادیان و مذاهب دانست و گفت: با پیروزی انقلاب اسلامی ایران، گفتگوی میان ادیان و مذاهب فعال شد و به تدریج به شکل سازمان یافته ادامه پیدا کرد و ما امروز با تمام ادیان و آئین های شناخته شده جهان، اعم از مسیحی، بودایی، هندو و فرق مختلف گفتگو داریم.

وی گفت: دانشگاه ادیان و مذاهب را تأسیس کردیم تا به عنوان عقبه علمی برای رفت و آمدهای فکری و فرهنگی میان ادیان و مذاهب ایفای نقش کند.

رییس دانشگاه ادیان و مذاهب با اشاره به سیر توسعه و پیشرفت در این دانشگاه، اظهار داشت: تا به حال چندین جلسه و نشستِ گفتگو با ادیان و فرق گوناگون برگزار شده است.

* هر هفته میزبان یک هیأت خارجی هستیم

وی به سه دانشکده ادیان، مذاهب اسلامی و شیعه‌شناسی در این دانشگاه اشاره کرده و گفت: مقاطع تحصیلی در این دانشگاه، کارشناسی ارشد و دکتری می‌باشد و همچنین بخش بین‌الملل دانشگاه نیز فعال است؛ به طوری که به طور متوسط هر هفته میزبان یک هیئت خارجی هستیم.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین نواب، انتشار 150 کتاب را از فعالیت‌های انتشارات دانشگاه عنوان کرد و ابراز داشت: برخی از این اثار در جشنواره‌های کتاب به عنوان اثر برگزیده  انتخاب شده است.

وی گفت: در حال حاضر 900 دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد و 82 دانشجوی مقطع دکتری داریم و به دنبال گرفتن دانشجوی خارجی به عنوان بورسیه هستیم.

رییس دانشگاه ادیان و مذاهب با اشاره به ده سال فعالیت پژوهشی در زمینه منجی‌گرایی و مهدویت گفت: تاکنون کتاب‌های مختلفی همچون منجی‌گرایی از دیدگاه آیین بودا منتشر شده است که بعضاً مورد تقدیر قرار گرفته است.

* بخش فرهنگ در کشور شدیدا فقیر است

وی، بخش فرهنگ در کشور را به شدت فقیر و محتاج دانست و گفت: وقتی از دولت‌ها آمار کار فرهنگی را می‌خواهیم، آمار مربوط به آموزش و پرورش را می‌دهند، در حالی که مقصود از کار فرهنگی، کاری غیر از آموزش‌هایی است که قانون اساسی بر عهده دولت گذاشته است.

* آثار جنگ فرهنگی صلیبی مشاهده می شود

حجت‌الاسلام‌والمسلمین نواب در خصوص بیشترین تمایل بین پیروان ادیان برای گفتگو با اسلام، گفت: همان‌طور که در قرآن تصریح شده است، مسیحیت از همه به ما نزدیک‌تر است، ضمن آنکه جمعیت و همسایگی آنها با ما نیز تأثیرگذار است، کما این که در ایران و کشورهای همسایه مسیحیان زندگی می‌کنند و اگر جنگ‌های صلیبی را در نظر نگیریم، مسیحیت کمترین آسیب را به ما وارد کرده است. البته متأسفانه در سالهای اخیر رگه‌های جنگ فرهنگی صلیبی دیده می‌شود و لذا کاریکاتور و توهین به قرآن و پیامبر اسلام مشاهده می‌شود و این در حالی است که یک مسلمان از همان دوران کودکی پیامبران مسیحیت و سایر ادیان را با احترام یاد می‌کند.

وی با اشاره به حضور خود در دوران جنگ بوسنی و هرزگوین در آن کشور افزود: در آن دوران مسیحیان ماذنه‌های مسلمانان را می‌زدند،‌ اما مسلمانان بی‌احترامی به نهادهای مسیحیت نمی‌کردند.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین نواب ادامه داد: اخیراً یکی از رؤسای دانشگاه مسیحیت از ما تقاضای گفتگو کرد و ما به آنها گفتیم، قرآن 14 قرن پیش بر گفتگو بین ادیان تأکید کرده است.

وی خاطرنشان کرد: بیشترین علاقه مسیحی ها برای برای گفتگو با طرف مسلمان، مربوط به جمهوری اسلامی ایران است و علت این امر، عقلانیت شیعی است.

* با "یهودیان موسایی" مشکلی نداریم

رییس دانشگاه ادیان و مذاهب به گفتگوی بین اسلام و یهود اشاره کرد و گفت: مشکل ما با صهیونیست‌هاست و به تعبیر آیت‌الله جوادی آملی با «یهودیان موسایی» مشکل نداریم به خلاف «یهودیان صهیونیست».

وی به حساسیت دانشگاه به مباحث وهابیت و سلفیت اشاره و تصریح کرد: اساتید دانشگاه و اعضای هیئت علمی برای پاسخگویی به پرسش‌های معلمان و سایر اقشار جامعه اعزام می‌شوند.

* دلارهای نفتی، پشتوانه وهابیت است

حجت‌الاسلام‌والمسلمین نواب گفت: تعداد وهابی‌ها در دنیا زیاد نیست، اما به پشتوانه دلارهای نفتی، صدای خودشان را بلند کرده‌اند.

وی ادامه داد: ما با دانشگاه‌های معتبر جهان ارتباط داریم و یکی از اساتید دانشگاه، حدود 5 ماه مهمان واتیکان بود و در پایان با پاپ دیدار کرد و هم‌اکنون از اعضای هیئت‌ علمی خود، افرادی را داریم که به عنوان بورسیه در فرانسه، آلمان و انگلیس حضور دارند.

* هیچ زاویه ای با نظام نداریم

رییس دانشگاه ادیان و مذاهب در خصوص برخی مخالفت‌های سیاسی با این دانشگاه، گفت: بارها در مورد شائبه‌های سیاسی پاسخ داده‌ام و قصد تکرار ندارم، اما بدانید هر کار جدیدی مشکل دارد، ولی اگر کار بیهوده و تکراری انجام دهد، کسی با وی کاری ندارد، کما این که آیت‌الله مهدوی کنی در آغاز تأسیس دانشگاه امام صادق (ع) با مشکلاتی مواجه بود و ما نیز این مشکلات را پذیرا هستیم، اما از نظر سیاسی، این دانشگاه هیچ نوع زاویه‌ای با نظام ندارد و هیچکدام از 150 کتابی که ما چاپ کرده‌ایم، دچار ممیزی نشده است.

وی در خصوص فعالیت ها و مسئولیت های سیاسی خود گفت: ریاست دانشکده سپاه، معاونت روحانیون سپاه، معاونت بین الملل سازمان تبلیغات، معاونت بین الملل سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، قائم مقامی آیت الله مصباح‌یزدی در موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، ریاست مرکز خدمات حوزه‌های علمیه، ریاست دانشگاه ادیان و مذاهب و عضویت در شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت(ع) از جمله این مسئولیت ها بوده که نوعاً سیاسی نیست و تنها مسئولیت سیاسی، معاونت سیاسی جامعه روحانیت مبارز تهران است که به آیت الله مهدوی کنی گفته ام آن را با معاونت فرهنگی جابه جا کنند.

* درباره امام موسی صدر و گنگره علمی در سه کشور

حجت‌الاسلام‌والمسلمین نواب در بخش دیگری از این نشست در زمینه برگزاری کنگره امام موسی صدر از سوی دانشگاه ادیان و مذاهب گفت: نوعاً کنفرانس‌هایی که درباره امام موسی صدر در سی و سه سال گذشته برگزار شده، به موضوع ربودن ایشان و جنبه‌های سیاسی توجه داشته است، اما ما تصمیم گرفتیم کنگره‌ای در خصوص شخصیت علمی و تأثیرگذاری فرهنگی امام موسی صدر بر شخصیت‌های بارز در ادیان و مذاهب برگزار کنیم و همه مراجع و شخصیت‌های کشور استقبال کردند و امیدواریم کنگره در سال 91 برگزار کنیم، اما حوادث لیبی بر کنگره تأثیرگذار است؛ زیرا ما می‌خواهیم شخصیت‌ فرهنگی امام موسی صدر را احیا کنیم و به آن توجه کنیم و خواست ما این است که کنگره در ایران، عراق و لبنان برگزار شود.

وی در زمینه پیگیری دولت‌های ایران و لبنان در ماجرای امام موسی صدر گفت: به نظر من به اندازه لازم پیگیری شده است و هیئت‌هایی از ایران و لبنان رفته‌اند، اما هنوز به سرنخی دست نیافته‌اند.

* بیش از 90 درصد دانشجویان ما حوزوی هستند

رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب ارتباط این دانشگاه با حوزه علمیه را بسیار نزدیک توصیف کرد و گفت: 90درصد از دانشجویان و بیش از 95درصد از اعضای هیئت علمی دانشگاه از طلاب و دانش آموختگان حوزه هستند و ارتباطات عاطفی و اخلاقی‌مان نیز با مسئولان حوزوی برقرار است و متون مربوط به ادیان و مذاهب که در حوزه تدریس می‌شود، توسط اساتید این دانشگاه نوشته شده است.

وی در خصوص خیزش‌های اسلامی و بیداری اسلامی ابراز داشت: این اتفاقات برای همگان روشن ساخت که شناخت و آگاهی از اندیشه و آیین و مذاهب کشورهایی که شاهد بیداری اسلامی است، لازم است و باید با آنها تعامل داشته باشیم و در حقیقت این بیداری‌ها، فضای جدیدتری را در برابر دانشگاه گشود.

* آموختن تعامل با ادیان در کنار رسائل و مکاسب

حجت‌الاسلام‌والمسلمین نواب با اشاره به مواضع شیخ الاهز در دفاع از اهل بیت (ع) گفت: باید در کنار رسائل و مکاسب، تعامل با سایر ادیان و مذاهب را نیز بیاموزیم.

وی خاطرنشان ساخت: ما از ترم آینده استاد از تونس خواهیم داشت، اما لازم است که قم، ارتباطات وثیقی با دانشگاه‌های جهان اسلام در قاهره، تونس،‌ بیروت و بغداد و جاهای دیگر برقرار کند و ما باید از تولید اندیشه در قم، بهترین استفاده را ببریم که رسانه‌ها نقش تعیین‌کننده‌ای در معرفی این تولیدات دارند.

رییس دانشگاه ادیان و مذاهب با تأکید بر معرفی شخصیت‌های برجسته جهان اسلام گفت: متأسفانه این کار را نکرده‌ایم؛ در حالی‌که غربی‌ها آبدارچی خود را هم معرفی می‌کنند.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha